Kirjoitin kevään korvilla siitä kuinka aurinko ahmi säteillään ulkona lymyäviä lumikasoja, ja kuin silmänräpäyksessä saankin silmäillä ulkona vaanivaa lonkeronharmaata taivasta ja lämpömittaria jonka elohopea ei täysin osaa päättää viihtyykö se paremmin nollan ylä- vai alapuolella. Kesän riennot on nyt rietasteltu, ja eri terassien penkkiä kulutettu siinä määrin että on aika palata vanhan ja uskollisen näppäimistön ääreen kirjaamaan takaraivon perukoilla painavia ajatuksia.

Koska vettä on ehtinyt virrata sillan alta, lienee parasta avata peli hiuksenhienolla katsauksella siihen mitä kesäkuukaudet meille viihdemaailman runkkareille ovat tarjonneet.

Suomi koki jo kesän alkuvaiheilla suoranaisen kansallisen tragedian, kun tukholmalaissyntyinen Lorine Zineb Nora Talhaoui otti koko vihreitä boleroita päällään kantaneen kansan kuristusotteeseen, ja antoi sinikeltaisesta avokämmenestään jokaisen suomalaisen poskelle. Totuttuun tapaan tällaista kohtaloa ei hevin sulatettu, vaan euroviisujen jälkipyykkiä pestiin ja viikattiin vielä kohtuuttoman pitkän aikaa itse laulukilpailun jälkeen. Myönnän itsekin kuuluneeni siihen joukkoon, joka aamun pikkutunneilla laskuhumalassa käytin koko kuluvan vuoden voimasanavarastoni haukkuakseni Loreenin koko länsinaapurimme syvimpään kolkkaan, ennen sohvalle sammumista. Jälkikäteen ajateltuna voin kuitenkin ylpeänä todeta vantaalaisen Jeren nostaneen nöyrämielisen ja pienen pohjolamme maailmankartalle, ainakin hetkeksi. Suomikin siis sai hetkensä koko maailman parrasvaloissa, sillä ohikiitävän hetken oli Käärijä Spotifyssa koko maailman viraalimpien kappaleiden top 50 listan kärjessä.

Ainut kerta kun suomalainen artisti on tätä ennen saanut paistatella samaisella listalla, oli vuosi 2016 ja muuan lohjalaissyntyinen punatukkainen laulajatar tiedusteli koko kansan kuullen ”että mitähän vittua”.

Mainittakoon ohimennen yhdellä virkkeellä, että suomen euroviisuhopea ei jäänyt toukokuun ainoaksi koko kansan tappioksi, sillä Leijonien taival jääkiekon MM-kisoissa pysähtyi kanadan käsissä jo puolivälieriin. Tämä oli edellisvuoden olympia- ja MM-kullan jälkeen kauniisti sanottuna aivan vitunmoinen pettymys, jonka käsittely kestänee ensi kevään MM-kisoihin asti, jolloin suomalaiset talviurheilunarkomaanit saavat taas tuoda asiantuntijanäkemyksensä kaikkien 23 Facebook kaverinsa nähtäville ja kuuluville.

Vuoden 2023 toisiksi suurin viihdemaailman shokki nähtiin ja koettiin vasta syksyllä, kun Helsinki-Vantaan lentoasemalta julkisuuteen väkisin tönäisty Kultamekko-Ida julkisti romanssinsa rokkari Archie Cruzin kanssa. Jokainen sosiaalista mediaa käyttävä, lehtiä lukeva ja radiota kuunteleva joutui tahtomattaankin keskellä tuoreen rakkaustarinan värikkäitä pyörteitä. Juorulehtien ja meemitilien aikakaudella kaikki kahden julkisuuden henkilön romanssit nousevat enemmän tai vähemmän julkisen tarkastelun kohteeksi, mutta Idan ja Archien tapaus on jopa nykykulttuuri huomioon ottaen saanut poikkeuksellisen paljon huomiota. Niin hyvässä kuin pahassakin. Suhde on ehtinyt jo alkutaipaleellaan saada mediafeeniksin maineen, noustessaan jo kerran romahtaneena takaisin siivilleen, ja nyt merkkinä rakkaudesta kantaa kumpainenkin osapuoli metallirengasta vasemmassa nimettömässään.

Mikäli uskominen on Archien kommentteja, sai suhde alkunsa kauniimman osapuolen ideasta harjoitella lasten tekoa Farmi- ohjelman kuvauksissa. Tämä mitä ilmeisimmin herätti riemua rokkarin puolelta, sillä ”Mä tiedän että noissa kuvauksissa on vitun tylsää, joten hyvä tietää että tulee sitä rönttöstä”- kommentti huokuu samankaltaista energiaa kun mitä itsevarmana poikuutensa menettävä teini huokuu ennen ensimmäisiä yön yli-treffejään.

Mutta kuten elämä on monelle osoittanut, ei rakkaus ensisilmäyksellä ole ainoastaan urbaani legenda, vaan tämä reality-tv:n kulisseissa ensikipinänsä saanut kohusuhde saikin täysin uudenlaisen tulevaisuuden. Romanssin alku oli lehtien otsikoiden mukaan mitä ilmeisimmin PR-tarkoituksissa suunniteltu tempaus, mutta sittemmin kummatkin osapuolet tajusivat henkisen ja fyysisen yhteyden ulottuvan lehtien otsikoita pidemmälle, ja tätä nykyä pariskunta oleileekin saman katon alla, ja jakavat meille rahvaille tuntematonta arkeaan Kehä kolmosen sisäpuolella.

Lehtien kansiin päätyneiden tapausten valossa vuosi 2023 on tarjonnut yhtä sun toista, mutta en koe että seiskan juorupalstan nyyteistä tarvitsee runkata enää yhden ainuttakaan pisaraa siitä, kuinka JVG tai Kaija Koo taikoivat olympiastadionin täyteen (musiikin)janoisia kansalaisia, tai kuinka entinen pääministerimme löysi Flow festivaalien pääpäivää varten vaatekaappinsa perukoilta viettelevän mustan mekon, Kasperi Kapasen rattijuopumuksesta puhumattakaan.

 

-Loka Josef, Hovikirjuri.